Jedinstven i najskuplji sir na svetu – Magareći sir

Bez autora
Dec 09 2012

Specijalni rezervat prirode “Zasavica” kod Sremske Mitrovice promovisao je posebnu vrstu sira - Magareći sir (Donkey Cheese), za čiji kilogram treba izdvojiti 1.000 evra,a za pakovanje od 50 grama 5.600 dinara. Postupak dobijanja sira veoma je komplikovan, pa je i cena visoka.Taj sir jedinstven je i najskuplji na svetu, jer na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u “Zasavici”, ali se oni ne bave proizvodnjom sira.

Jedinstven i najskuplji sir na svetu – Magareći sirSpecijalni rezervat prirode “Zasavica” kod Sremske Mitrovice promovisao je posebnu vrstu sira - Magareći sir (Donkey Cheese), za čiji kilogram treba izdvojiti 1.000 evra,a za pakovanje od 50 grama 5.600 dinara.

Postupak dobijanja sira veoma je komplikovan, pa je i cena visoka, rekao je upravnik rezervata Slobodan Simić.

Simić je objasnio da je taj sir jedinstven i najskuplji na svetu, jer na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u “Zasavici”, ali se oni ne bave proizvodnjom sira.

Prema njegovim rečima, magareće mleko je veoma slično ljudskom, jer u sebi ima jedan posto masti, tako da ga mogu piti i mala deca. Ta vrsta mleka ima i veliki procenat vitamina C, kao i drugih lekovitih svojstava, pa je dokazano da pomaže kod bronhitisa i astme, i kod dece i kod starijih.

Ovo je autentični srpski i vojvođanski brend. Zato Simić smatra da bi i naši državnici mogli da se uključe u njegovu promociju, jer bi sir od mleka magaraca bio odličan poklon stranim zvaničnicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik